Rolnictwo w Szwajcarii. Część 1
Zrównoważone i ekologiczne rolnictwo w Szwajcarii
Konsumenci wymagają, żeby produkcja żywności była przyjazna dla zwierząt i środowiska. Jednocześnie jej ceny nie mogą być wysokie. Żeby sprostać oczekiwaniom konsumentów, rolnicy ciągle szukają nowych sposobów hodowli i produkcji. Edukacja to najważniejszy element edukacji oraz szkolenia rolników. Dzięki temu można uzyskać wysokiej jakości mięso, przy stosowaniu oszczędnego rolnictwa, które zużywa mniej nawozów, pestycydów i skoncentrowanej paszy.
Szwajcaria jest krajem z bardzo obfitymi opadami
Pod względem zasobów wodnych Szwajcaria, jest na wysokim miejscu, ponieważ często padają tutaj obfite deszcze. To sprawia, że warunki do hodowli zwierząt są naprawdę sprzyjające. Podczas gdy rolnictwo zużywa około 70 procent całej słodkiej wody na całym świecie, w Szwajcarii jest to tylko 2 procent.
Szwajcaria jest niewielkim krajem przyjaznym hodowli zwierząt
Szwajcaria oferuje odpowiednie warunki dla ekologicznie zrównoważonego rolnictwa. Ze względu na dużą ilość pól uprawnych, ale także tradycję, na pierwszym planie znajdują się małe firmy. Szwajcarzy uważają, że niewielkie biznesy są w porządku. Z uwagi na to, że szwajcarscy rolnicy zawsze dbali o zachowanie w nienaruszonym stanie krajobrazu i alpejskich pastwisk, to mają wieloletnie doświadczenie, jeżeli chodzi o ekologiczną, zgodną z naturą hodowlę.
Alpejscy pasterze, w zgodzie z wielopokoleniową tradycją, mają niewielkie stada krów. Liczą one maksymalnie kilkadziesiąt sztuk, a ich wyprowadzanie na pastwiska jest związane z dużym wysiłkiem. Każdego roku, razem z nadejściem sezonu letniego, krowy są wyprowadzane z dolin na zielone zbocza gór. Oznacza to, że średnio muszą pokonać 590 metrów w pionie oraz prawie 16 kilometrów w poziomie. Niektóre stada muszą się wspiąć nawet na dwa i pół tysiąca metrów. Robią to po to, żeby dotrzeć na tradycyjne alpejskie pastwiska, które od wieków są zajmowane przez następne pokolenia krów. Rządy państwa, na których znajduje się pasmo Alp, na różne sposoby próbują zachęcić pasterzy, aby kontynuowali tę tradycję.
Ministerstwo Rolnictwa w Szwajcarii oferuje 400 franków szwajcarskich za każdą sztukę bydła, która w sezonie letnim zostanie wyprowadzona na alpejską polanę. Szwajcarski Federalny Departament Rolnictwa informuje, że co roku taką drogę pokonuje około 270 tysięcy zwierząt. Dzięki temu zbocza Alp pozostają zielone oraz niezalesione. One są częścią dziedzictwa narodowego w Szwajcarii.
Ekologiczne rolnictwo jest wydajne
Szwajcaria wspiera każdego rolnika za pomocą dopłat bezpośrednich. Musi on jednak posiadać certyfikat efektywności środowiskowej (ÖLN), który potwierdza szwajcarski standard rolnictwa przyjaznego środowisku. Obecnie prawie wszyscy rolnicy w Szwajcarii mają tego rodzaju certyfikat.
Aby uzyskać wspomniany wcześniej certyfikat, trzeba zapewnić:
– dobrostan zwierząt,
– zrównoważony bilans nawozów,
– kontrolowany płodozmian,
– obszary kompensacji ekologicznej,
– odpowiednią ochronę gleby.
Ponadto Szwajcaria promuje:
– różnorodność biologiczną na obszarach rolniczych,
– hodowlę zwierząt w wyjątkowo przyjaznych warunkach
– zrównoważone użytkowanie obszarów leśnych.
Więcej informacji
Dalsze informacje na temat rolnictwa ekologicznego w Szwajcarii znajdziesz pod tymi linkami:
https://www.schweizerfleisch.ch/dossiers/oekologie.html
https://www.schweizerfleisch.ch/wieso-schweizer-fleisch/oekologie/nachhaltige-landwirtschaft/-dl-/filemount/user_upload/Argumentarium_DE_190402.pdf
https://www.schweizerfleisch.ch/wieso-schweizer-fleisch/oekologie/nachhaltige-landwirtschaft/-dl-/filemount/schweizerfleisch/Wieso_CH_Fleisch/Oekologie/PDF/Oekologie_und_Gesellschaft_d_20140310_1_.pdf
źródło; https://schweizerfleisch.ch