Rolnictwo w Szwajcarii. Część 2
Produkcja żywności i wnioski na przyszłość
Szwajcarskie rolnictwo zmniejszyło emisję gazów cieplarnianych o 11,2% w latach 1990–2015. Środowiskowa ocena cyklu życia, czyli LCA w Szwajcarii dla produktów zwierzęcych jest o wiele lepsza pod wieloma względami niż w innych państwach. Ma na to wpływ przede wszystkim rolnictwo ukierunkowane na zrównoważoną produkcję. Hodowla wołów i owiec jest możliwa tylko, gdy karmi się je odpowiednimi certyfikowanymi ekologicznie paszami.
Na rolnictwo w Szwajcarii wpływa pozytywnie również odpowiednie wykorzystanie produktów ubocznych z przetwórstwa spożywczego i krótkich szlaków transportowych. W przypadku zwierząt gospodarskich bez wątpienia można założyć, że nie są one bezpośrednimi konkurentami żywnościowymi dla ludzi. W odniesieniu do szwajcarskiej produkcji mięsa oznacza to, że rolnictwo jest ukierunkowane na:
– zrównoważoną produkcję (ekologiczny dowód wydajności ÖLN),
– wydajne wykorzystanie użytków zielonych,
– zoptymalizowane wykorzystanie zasobów z przetwórstwa spożywczego (cennych składników z
produktów ubocznych uboju,
– konsekwentny recykling produktów ubocznych przemysłu spożywczego).
Rolnictwo pochłania CO2
Chociaż rolnictwo emituje dwutlenek węgla, to również go pochłania. Robią to na przykład gleby bogate w próchnicę. Natomiast ziemie, które nie są przeznaczone do uprawy roli, tylko emitują CO2.
Produkcja mleka i produktów mlecznych
Produkcja mięsa jest powiązana z produkcją mleka. Krowy mleczne wytwarzają CO2, metan oraz podtlenek azotu. Krowy dają mleko, tylko wtedy, gdy co roku rodzą kolejne cielę. Należy być tego świadomym, gdy mówimy o ekologii. W 2015 roku Szwajcarii na jednego mieszkańca przypadało spożycie niespełna 51,5 kg mięsa oraz 121 kg mleka i produktów mlecznych.
Rywalizacja pomiędzy produktami zwierzęcymi a roślinnymi
Gatunki mięsa, które pochodzą ze zwierząt karmionych zbożem i soją, mogą w pewnym stopniu konkurować z żywnością roślinną dla ludzi. Cenne białka uzupełniają dietę i pozwalają coraz większej części populacji świata na utrzymanie zbilansowanej diety. Nawiasem mówiąc, zwierzęta gospodarskie mogą jeść w formie paszy produkty uboczne, które powstają w czasie mielenia zboża.
Alternatywne zastosowanie ziemi
Konkurencja żywnościowa to także problem ekonomiczny. Produkcja mięsa jest tylko jednym ze sposobów wykorzystania ziemi. W wielu krajach uprzemysłowionych znaczna część gruntów ornych jest stosowana do produkcji energii. W krajach zamożnych część terenów jest wykorzystywana do przetwarzania odpadów żywnościowych. Według badań FAO ilość odpadów wynosi od 120 do 300 kg na mieszkańca rocznie, w zależności od regionu na świecie.
Jakie wnioski można z tego wszystkiego wyciągnąć?
Szwajcaria oferuje najlepsze warunki dla zrównoważonej produkcji żywności. Rząd oraz przemysł rolny i mięsny już zmierzają w kierunku bardziej przyjaznej dla środowiska przyszłości. Celem jest dalsze podnoszenie jakości szwajcarskiego mięsa. Mięsa nie powinno być więcej, ponieważ ludzie powinni się nim cieszyć z umiarem. Jest to korzystne nie tylko dla środowiska, ale także dla ludzkiego zdrowia.
Dobrej jakości mięso musi mieć swoją cenę
Mięso produkowane na szwajcarski zrównoważony sposób powinno być i jest drogie. Warto korzystać z tej okazji i kupować produkt regionalny, ponieważ takiego jakościowo mięsa w UE ciężko będzie nam znaleźć.
źródło; https://schweizerfleisch.ch